Vistas de página en total

lunes, 15 de noviembre de 2010

LA REPÚBLICA I

Plató: La República
Primera part:
Com en totes les obres de Plató el text té forma de diàleg. Plató expressa en boca de Sòcrates totes les seves idees filosòfiques mitjançant la dialèctica, sempre a la recerca del coneixement.
El diàleg  pretén cercar la justícia .La recerca de la justícia dins  la ciutat porta a l'autor a idear mica en mica una ciutat idíl·lica que va creixent segons les necessitats dels seus habitants i el capritx del seu constructor.  Així, entre les intervencions de Sòcrates i Glaucó, Plató mostra el que ell considera una societat perfectament organitzada.
Cal destacar l'idea d'Areté o excel·lència. Cada habitant té la seva habilitat i ha de treballar fent la feina que li correspon.  El fet de que algú es dediqui a una altra feina es inacceptable ja que això suposa un problema per al global de la societat. Per tant una persona amb areté per ser pastor mai farà sabates. Totes els obres han de tenir la temprança de la part concupisble de l'ànima i fugir dels excessos i plaers.
Un cop la economia de la societat està organitzada neix la necessitat de formar una guardians per tal de que protegeixin la societat. Els guardians han de ser valents i alhora tranquils per defensar la ciutat però no crear problemes dins. És a dir han de tenir la qualitat de valentia pròpia de la part irascible de l'anima.  També han d'utilitzar la filosofia per saber quan actuar pacíficament  o agressivament.
En resum, l'Areté de l'individu determina el seu paper dins la societat. No obstant tots els habitants necessiten de la part racional de l'ànima (auriga) per desenvolupar be la seva funció.

M.Rovira

No hay comentarios:

Publicar un comentario