Vistas de página en total

lunes, 25 de abril de 2011

DOS NOUS DELICTES A FRANÇA
Ha aparegut un important debat a tota Europa sobre si s'ha de prohibir circular pel carrer amb la cara tapada .Aquest debat tot hi semblar una qüestió d'ordre públic emmascara un problema molt més profund, el xoc entre la cultura aràbiga i la Europea. El debat té l'epicentre en si s'ha de permetre o no a les dones musulmanes circular amb vestimentes que els cobreixen tot el rostre.
El govern francès ha engegat una llei que prohibeix dur el rostre tapat. El legislatiu  francès es recolza en arguments de seguretat explicant que així un delinqüent pot cometre algun delicte sense poder ser vist. També justifica la norma dient que les dones es tapin la cara es un símbol de inferioritat que atempta contra la dignitat humana. L'autor de l'article, en canvi, presenta una opinió molt divergent a la ja esmentada. Ronald Sokol es pregunta si el fet de que una dona vagi tapada va en contra de la seva dignitat. Recórrer a la filosofia de dos lliberals (Hobbes i Mill) de la qual extreu la següent conclusió. Una majoria no pot imposar la seva voluntat sobre una minoria, ha de respectar les seves costums a no ser que aquestes vagin en contra de la seguretat pública.
Per a mi aquest debat amaga molt més que burka si burka no. Es com he dit anteriorment el xoc cultural i com la cultura majoritària reacciona davant la nou vinguda. Opino que no podem imposar-nos sobre les seves costums, hem d'aprendre a respectar-les. Aquesta llei no és ni molt menys la solució a un problema tan complex. El problema s'ha d'abordar des de una postura més dialogant, un intercanvi cultural que ens enriqueixi tan a nosaltres com a ells. Ensenyar als nens magrebins que són lliures d'escollir circular amb la cara tapada o no educant-los en la llibertat i en el respecte. La immigració és una realitat que hem d'aprendre a explotar, i no menystenir la diversitat cultural. Comprendre que no la nostra cultura per ser nostre és millor i que tenim el dret i el deure de imposar-la. No, no es fa així. Es fa des de la llibertat, el diàleg social i l'empatia. I així amb cada generació els nouvinguts aniran incloent les costums autòctones dins la seva identitat i esdevindran persones lliures capaces de decidir si la vestimenta que els cobreix la cara els fa o no dignes, però imposant no s'aconsegueix mai res.
Cal paciència, respecte,  i sobretot ganes d'entendren's amb els nouvinguts. Perquè no som conscients que el respecte i la dignitat pel que es va lluitar durant la Segona Guerra Mundial està en perill.


M. Rovira i Navarro

domingo, 24 de abril de 2011

INDIGNEU-VOS

" Però en aquest món hi ha coses insuportables.Per veure-les cal mirar bé, buscar. Jo els dic als joves: busqueu una mica, ho trobareu. La pitjor de les actituds és la indiferència, dir :"Passo de tot." Si us comporteu així perdreu un dels components essencials de l'ésser humà. Un dels components indispensables: la facultat d'indignació i el comprovis que en deriva"

Stéphane Hessel

Breu comentari:

Stéphane Hessel, un dels pares de la declaració dels drets humans i membre de la Resistència francesa durant el nazisme, escriu en un breu llibre les seves reflexions sobre la pèrdua de l'interès polític dels joves i la necessitat de preservar l'esperit de lluita descobrint-nos que hi ha moltes coses per canviar.

Una lectura molt recomanada per aquells que volen deixar de ser comformistes.



MARC ROVIRA

sábado, 16 de abril de 2011

DOS NOUS DELICTES A FRANÇA

DOS NOUS DELICTES A FRANÇA

Aquest article de Ronald Sokol, ens parla sobre la nova llei que s’ha instaurat a França des del 2 de març i que ha creat una alta polèmica. Ja que, aquesta nova llei prohibeix tapar-se la cara en públic i incitar a una altre persona a tapar-se la cara.
Les raons donades pel govern Francès per tal de justificar aquesta llei son les de no permetre la inferioritat de les persones que es tapen la cara perquè es com si portessin un signe d’inferioritat que és incompatible amb els principis de llibertat, igualtat i dignitat humana defensats per la República Francesa. En canvi l’autor de l’article, R. Sokol, opina que el govern s’equivoca, ja que creu que les persones som lliures i tenim dret a expressar-nos i que el fet de portar la cara tapada no suposa cap problema de seguretat. Alhora de dictaminar aquest arguments l’autor es basa en Stuart Mill, el qual era partidari de distingir entre l’àmbit públic i el privat. Fent en el privat el que es volgués i en el públic també sempre i quan es respectes el principi del dany. Però, l’autor solament agafa la part que li interessa de la filosofia de Stuart Mill, perquè segons aquest la dignitat humana és el més important, cosa que vulnera el fet de portar el rostre tapat.
En conclusió l’autor del text critica aquesta llei per els arguments ja esmentats i evidentment, no hi esta d’acord. En canvi des del meu punt de vista, si que hi estic a favor de la llei perquè trobo que és una manera de fer una fissura en l’hermetissime de la religió musulmana, la qual col•loca a la dona en un paper molt inferior a l’home.

Dani Cantón