Vistas de página en total

lunes, 31 de enero de 2011

Comentari de text de Descartes

1.
En aquest text Descartes ens intenta explicar com trobar la verdadera veritat, i per això critíca el mètode escèptic, ja que els escèptics trobaven la veritat a trevés dels sentits sense utilitzar el raonament, és a dir que segons Descartes anavaen errats ja que els sentits contininuament ens estan enganyant; i per això l'únic mètode correcte per trobar la veritat és mitjançant la raó.

2.
intel·ligible: allò que no es pot entendre a trevés de la nostra imaginació.

imaginació: capacitat de projectar una o varies imatges a trevés del pensament després d'haver estat captada pels sentits.

3.
Descartes diu això ja que ell pensa que constanment els sentits ens estan enganyant i que només amb la certesa dels sentits no podem estar segurs d'allò si veritablement és cert o fals, ja que sempre ha de intervenir la raó per tal de determinar si és vàlid allò que ens ha transmès els sentits. Per aquest motiu Descartes sempre utilitza el mètode cartesià (evidència, anàlisi, síntesi i enumeració).

4.
La comparació de la concepció de l'anima de Descartes i Plató hi podem trobar algunes semblances però també algunes diferències. Pel que fa en el el pensament de Plató l'ànima és immortal i que durant la vida de l'homes està enpresonada en el cos, i que quan mort el cos (l'única part que mort de l'home) l'ànima és alliberada; en canvi el pensament de Descartes de l'ànima és de que és mortal, i per tant no accepta la transmigració; també l'ànima és l'energia vital pel cos, ja que és l'encarregada de fer funcionar tot el cos.

5.
A trevés del pensament de Descartes de que els sentits enganyen és normal que pensi que l'ànima és més fàcil de compendre ja que el cos no el podem conèixer si no és amb els sentits. Actualment amb els grans coneixaments que s'han adquirit al llarg de la història podem pensar que és més fàcil conèixer el nostre propi cos ja que conèxer l'anima d'un mateix ho podem trobar relativament difícil, ja que ens costa conèixens a nosaltres mateixos.


JORDI GRAUPERA

Activitats sobre la vida de Descartes

1. El fet més important de la vida de Descartes és el moment on s'atura i pensa sobre el que sap, i si verdaderament és cert. Així que de tots els anys en que havia estudiat, només els conceptes en que creia ell que podien ser certs eren de les matemàtiques i de la lògica. A causa d'aquest pensament va prendre la decisió de viatjar per trobar les verdaderes veritats.

2. La decisió que va prendre Descartes en aquell moment pot ser acertada si ell creu que tots els coneixaments adquirits fins al moment, no hi creu ja per la falta d'experimentació i per la comprovació en primera persona. Així que si es va sentir enganyat pels conceptes estudiat, tobo acertat voler anar a experimentar i a trobar la verdadera veritat.

(Jordi Graupera)

sábado, 29 de enero de 2011

Cyborgs?



MARC ROVIRA

COMENTARI DE TEXT DESCARTES

1.       Explica breument les idees del text:
En aquest text Descartes parla de la manera des de la qual es pot contemplar Déu. Explica que hom no pot usar la imaginació per contemplar-lo ja que allò que imaginem ha estat captat pels nostres sentits i per tant es quelcom material. Per tan intentar conèixer Déu a través de l' imaginació seria com intentar olorar alguna cosa amb els ulls. Déu només es pot contemplar a través de l'enteniment. Va així en contra dels antiinatistes que defensen que només podem comprendre allò que ha estat anteriorment als nostres sentits.
2.       Explica breument el significat, en el text, de les paraules següents (5-14 paraules).
       Inintel·ligible: Impossible de comprendre per a la raó humana.
Imaginació: Mecanismes que ens permeten projectar una imatge mental d'algun objecte a partir de la memòria.

MARC ROVIRA I NAVARRO

VIDA DE DESCARTES

LA VIDA DE DESCARTES:
Un dels fets que  crec que més va influir en el pensament del filòsof va ser l'educació que va rebre. A la Fleche es va adonar compte que no tot el que li ensenyaven tenia clares demostracions, el seu esperit crític el va portar aleshores a dubtar de tot el coneixement acceptat tan sols pel fet de ser anunciat per alguna entitat intel·lectual. Així va prendre la decisió de marxar a llegir el gran llibre de la naturalesa i iniciar des de zero el seu coneixement, dubtant de qualsevol veritat per descobrir així la verdadera filosofia.


Marc Rovira

RAYMOND KURZWEIL




És aquest el camí que volem?
Pot la tecnologia substituir els nostres elements biològics?

M.Rovira

lunes, 24 de enero de 2011

Comentari de text, Descartes

1.       Explica breument les idees del text:
-          En aquest text Descartes ens argumenta com, segons el seu parer, per conèixer, esbrinar, ser conscients de Déu no ens el podem imaginar. Ja que imaginar es un mode de pensar per les coses materials i no per aquesta classe de temes per tant per arribar a comprendre-ho em de fer us de la raó, ja que es l’única via per assolir aquestes idees no materials.
2.       Explica breument el significat, en el text, de les paraules següents (5-14 paraules).
Inintel·ligible: Alguna cosa la qual no es pot imaginar.
Imaginació: Representar mentalment alguna cosa, captant-lo de la realitat que capten els nostres sentits i creant-ho a la ment.
3.       Per què diu Descartes que els sentits no << ens poden assegurar mai res sense la intervenció de l’enteniment >>? Fes referència als aspectes del pensament de Descartes que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.

-          Perquè els sentits en cap cas son una evidència, es a dir una certesa absoluta impossible de dubtar. I per tant com a resultat d’aquesta incertesa sobre la informació no fiable que ens proporcionen els sentits sempre els em de contrastar amb la raó i el pensament i d’aquesta manera reflexionar sobre la validesa sensorial obtinguda.

4.       Compara la concepció de Descartes de l’ànima amb una altra concepció de l’ànima (o de la ment, o del jo) que pugui trobar-se en la història del pensament.
-          Si comparem la concepció que té Descartes amb la de Plató trobem que tenen unes petites  semblances però moltes diferències ja que per Descartes únicament existeix un món a diferencia del dualisme platònic, a part Descartes es antiinnatista completament contrari de Plató que creu que ja tenim totes les idees al nostre interior; si més no aquí trobem un punt en comú, ja que encara que segons Descartes tot ho em d’aprendre, idees com Deu i les matemàtiques si que les tenim innates. Un altre punt en comú es que segons Descartes la única realitat fiable i realment certa és que existim, i tot el que ens envolta podria ser falç com si estiguéssim a la caverna de Plató.
5.       Creus que té raó Descartes quan defensa que és més fàcil conèixer l’ànima que el cos?
-          Seguint les  pautes filosòfiques de Descartes si, ja que no tenim la evidencia de que el nostre cos existeixi, per tan seria molt complicat inclús impossible conèixer el nostre cos. Encara que seguint les pautes de pensament actuals trobo que no ja que per exemple coses intangibles com l’anima son molt més difícils de conèixer que el nostre cos de la mateixa manera que  la infinitud del univers o  inclús fer-nos una idea de la seva grandària son impossibles de pensar.


(Dani Cantón)

lunes, 17 de enero de 2011

Activitats sobre la vida de Descartes


Els fets de la vida de Descartes que trobo més importants son l’educació, en part il·legal, que va rebre en la seva època, el fet de “llegir el gran llibre del món” i les seves publicacions: Meditationes i philosophiae.
Trobo que la seva elecció de marxar de casa per llegir el llibre del mon és molt encertada si veritablement vols conèixer els fets de primera ma i que veritablement ni apareixen als llibres ni es poden explicar en paraules. 

(Dani Cantón)

jueves, 13 de enero de 2011

Stephen Hawking: Physics Leaves No Room For God

PIULADES

L’AVORTAMENT
 Si ens enfrontem al dilema de l'avortament amb les idees d’ Aristòtil descobrim que en tant que un fetus és un nadó en potència l'avortament equival a un assassinat. No obstant en ocasions s'ha de recórrer a l’avortament per tal d'evitar alguns mals, un ésser humà madur ha de saber sospesar els pros i els contres i decidir tal hi com només l'home ho pot fer, de forma racional.

WIKILEAKS
 Wikileaks filtra informació considerada secreta a la qual els ciutadans no tenen accés fent bandera de la necessitat d'un govern transparent. Defenso aquesta actuació perquè hom té dret a conèixer els moviments del govern que el representa per escollir si és aquest el que desitja o un altre.

(MARC ROVIRA)

VIDEO OF WIKILEAKS

PIULADES

L’AVORTAMENT

Trobo que està molt bé que algú faci sorgir a la llum tots els secrets que tenen els governs, ja que son els representants del ciutadans i en una democràcia com la actual no hi hauria d’haver-hi secrets d’estat com hi han a la realitat.

WIKILEAKS

Segons les idees d’ Aristòtil hauríem de considerar que avortar es matar, ja que estem eliminant un esser que en potència és un nadó. Encara que jo crec que hem de prioritza la potència que podrien tindre els pares de la criatura si decidissin avortar, em refereixo a la seva potència de poder arribar a les seves fites personals, laborals, amoroses, etc.
 
(DANI CANTÓN)