1.
En aquest text Descartes ens intenta explicar com trobar la verdadera veritat, i per això critíca el mètode escèptic, ja que els escèptics trobaven la veritat a trevés dels sentits sense utilitzar el raonament, és a dir que segons Descartes anavaen errats ja que els sentits contininuament ens estan enganyant; i per això l'únic mètode correcte per trobar la veritat és mitjançant la raó.
2.
intel·ligible: allò que no es pot entendre a trevés de la nostra imaginació.
imaginació: capacitat de projectar una o varies imatges a trevés del pensament després d'haver estat captada pels sentits.
3.
Descartes diu això ja que ell pensa que constanment els sentits ens estan enganyant i que només amb la certesa dels sentits no podem estar segurs d'allò si veritablement és cert o fals, ja que sempre ha de intervenir la raó per tal de determinar si és vàlid allò que ens ha transmès els sentits. Per aquest motiu Descartes sempre utilitza el mètode cartesià (evidència, anàlisi, síntesi i enumeració).
4.
La comparació de la concepció de l'anima de Descartes i Plató hi podem trobar algunes semblances però també algunes diferències. Pel que fa en el el pensament de Plató l'ànima és immortal i que durant la vida de l'homes està enpresonada en el cos, i que quan mort el cos (l'única part que mort de l'home) l'ànima és alliberada; en canvi el pensament de Descartes de l'ànima és de que és mortal, i per tant no accepta la transmigració; també l'ànima és l'energia vital pel cos, ja que és l'encarregada de fer funcionar tot el cos.
5.
A trevés del pensament de Descartes de que els sentits enganyen és normal que pensi que l'ànima és més fàcil de compendre ja que el cos no el podem conèixer si no és amb els sentits. Actualment amb els grans coneixaments que s'han adquirit al llarg de la història podem pensar que és més fàcil conèixer el nostre propi cos ja que conèxer l'anima d'un mateix ho podem trobar relativament difícil, ja que ens costa conèixens a nosaltres mateixos.
JORDI GRAUPERA
No hay comentarios:
Publicar un comentario